Andelsboligforeningen Matrosvænget Øst

< Tilbage

Banker i bokseringen med boligministeren:20-02-2020 - 18:00

I det ene ringhjørne står boligministeriet og Kaare Dybvad Bek (S). Ifølge deres tal vil andelsboliger slippe med et værditab på op til 3 procent, mens tre store danske banker i det andet ringhjørne spår et værditab på op til 20 procent.

Fra Andelsportal.dk

d. 6. februar 2020

 

Værditab og dyrere andelsboliglån. Bankernes udmelding er klar. Nordea forventer, at andelsboligejendomme vil falde med 10-20 procent, Jyske Bank har regnet sig frem til et tab på 15-16 procent, Lån & Spar forudser, at det vil lande på cirka 10 procent mens Arbejdernes Landsbank ikke vil sætte tal på endnu.

 

Boligministerens forsvar:

Kaare Dybvad Bek er godt klar over, at bankerne har trukket linjen hårdt op. I går aftes sendte han derfor live på Facebook, hvor han forholdte sig til kritikken og brugerne kunne stille spørgsmål. Til spørgsmålet om, hvordan han forholder sig til, at andelsboligerne falder i værdi i forhold til prissætning ved banklån, lød svaret:

19 ud af 20 andelsboliger bliver solgt på ventelister, og det er et bevis på, at maksimalprisen, som valuaren kan fastsætte, stadig ligger under den pris som folk vil give – altså markedsprisen. Så selvom belåningsmulighederne bliver en smule ringere, så har rigtig mange lyst til at købe andelsboliger, fordi det stadig er dét billigere end ejerboliger.

Kaare Dybvad Bek, Boligminister (S)

 

ABF melder sig på banen mod bankerne:

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) kalder udmeldingen fra bankerne urimelig. Og mener, at kunderne bør få en forklaring på, at det bliver dyrere at låne penge til andelsbolig samt at sidde i én.

 

 

Bankerne regner nemlig med, at andelsboligforeningens ejendom vil få en lavere værdi, fordi udlejningsejendomme får en lavere værdi. Men andelsboligforeningen vil stadig have den samme størrelse gæld, men sidder nu med et dyrere lån til foreningen og dårligere lånemuligheder for andelshavere.

 

Og fastfrysningsmuligheden som netop skulle afhjælpe værditab, vil ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Helligsøe Heinig ikke gøre den store forskel, han udtaler til Politiken at:

 

Men det er bare ikke den reelle værdi, og den værdi, som vi (bankerne, red.) skal værdiansætte en andelsboligforening til. Vores vurdering vil fortsat afspejle markedsprisen på tilsvarende boligudlejningsejendomme. Så hvis markedsprisen på boligudlejningsejendomme falder, så vil det betyde, at den reelle pris på andelsboliger også vil falde.
Christian Helligsøe Heinig, Cheføkonom Realkredit Danmark

Og det bakker Ejendom Danmark også op om. De forudser også faldende priser på andelsboliger. Deres administrerende direktør Jannik Nytoft udtaler at:

”Vi begynder nu at få nøgterne vurderinger ind fra markedet, og desværre understøtter det, at fx andelshaverne ikke går fri.”

 

Slå koldt vand i blodet:

Ifølge boligøkonom og direktør for Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen vil boligaftalen primært gå ud over de andelsboligforeninger, som benytter sig af en valuarvurdering. Noget som administrerende direktør for administrationsselskabet Rasmus Juul-Nyholm ellers afviste, da han mener andelsboligforeningerne med offentlige vurderinger vil blive de helt store tabere.

Curt Liliegreen maner dog til besindighed, og kalder det for hypotetisk, når bankerne snakker om en værdinedskrivning på op til 20 procent. Han udtalte i sidste uge, at boligudspillet var en sejr for andelsbevægelsen. Og i denne uge udtaler han til Politiken, at

”Hvis noget er uklart med værdiansættelsesreglerne, så kan Finanstilsynet formulere det tydeligere, og man kan få det rettet til i den høringsproces, der kommer, inden det bliver til lov.”

 

På Andelsportal.dk følger vi udviklingen.

< Tilbage