Sådan ser det gode forslag til generalforsamlingen ud | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Sådan ser det gode forslag til generalforsamlingen ud

Udgivet den 22. februar 2022

Som andelshaver kan man brænde for at stille et forslag, der skal på dagsordenen ved næste generalforsamling. Bestyrelsen skal modtage forslaget inden for den tidsramme, der er defineret i vedtægterne. Men hvordan stiller man det gode forslag? Vi hjælper dig godt på vej. 

 

Fra Andelsportal.dk

 

Tjek altid foreningens vedtægter

I foreningens vedtægter står en frist for, hvornår forslaget skal være i hænderne hos bestyrelsen. Fristen er oftest otte dage før generalforsamlingen, da foreningen i langt de fleste tilfælde ønsker at vedlægge forslagene som en del af dagordenen i indkaldelsen. Overholdes deadline ikke, kan forslaget blive afvist. 

Læs alt om generalforsamlingen her.

Deltag selv på generalforsamlingen

Når du stiller et forslag til generalforsamlingen, er det en stor fordel, at du selv deltager på dagen. På den måde kan de andre beboere stille uddybende spørgsmål til dit forslag, og du kan forklare intentionerne bag. 

Hvornår vedtages et forslag?

Det står i vedtægterne hvilken type flertal, det kræver for at ændre dem. Flertallet kan variere alt efter forslagets karakter. Typisk vil der kræves et kvalificeret flertal med en fordeling på 2/3. Hertil kommer ofte et quorumkrav – altså et krav til, hvor mange der skal møde op på generalforsamlingen – som også lyder på 2/3.

Bestyrelsen skal modtage forslaget i god tid, så de har tid til at undersøge eventuelle konsekvenser for foreningens økonomi, vedtægter og lignende.

Formulering af forslaget

Faktisk findes der ikke konkrete regler for, hvordan selve formuleringen af et spørgsmål på generalforsamlingen skal lyde, men det er en god idé at følge disse anbefalinger:

  • Præcist. Jo lettere man kan stemme ja eller nej til dit forslag, jo bedre.
  • Relevant. Beskriv grundigt, hvorfor dit forslag er relevant for netop jer i foreningen, så de øvrige andelshavere let kan se en mening med ændringen.
  • Begrundet. Underbyg dit forslag med relevante informationer, hvis der er behov for det. Har du indhentet uforpligtende tilbud fra en fagmand? Snakket med andre beboere, der har det ligesom dig? Eller undersøgt noget helt tredje, så vedhæft dette som bilag.
  • Økonomisk funderet. Har du mulighed for at forklare, hvordan forslaget kan finansieres, kan dette være en fordel for dig.
  • Dateret. Husk at tilføje dato og informationer på dig som afsender. På den måde bekræftes det, at du har stillet forslaget inden for pålagte tidsramme i vedtægterne.