I denne guide kan du læse om grøn strøm, og hvorfor det er vigtigt, at du tager stilling til, om du skal vælge grøn strøm til fordel for klimaet. Derudover kan du få tips til, hvordan du kan spare på strømmen og forstå din elregning og priserne på elmarkedet.
21/04 2022.
Hvad er grøn strøm?
Grøn strøm er strøm, der stammer fra vedvarende energikilder som eksempelvis vind, vand og sol. Denne type strøm er bedre for klimaet og miljøet, da den udleder mindre CO2 end strøm fra de traditionelle energikilder som eksempelvis kul.
Fordi både grøn strøm fra vedvarende energikilder og traditionel ”sort” strøm fra eksempelvis kul, blandes sammen i et fælles ledningsnet, har det været nødvendigt at oprette det, der hedder oprindelsesgarantier for grøn strøm. Disse er reguleret af staten og sikrer, at den mængde grøn strøm som du forbruger, ikke samtidig kan købes af nogen andre. Derved vil andelen af grøn strøm i vores elnet stige i takt med, at efterspørgslen på grøn strøm stiger. Det bidrager til den grønne omstilling.
Hvor meget ekstra koster grøn strøm?
Hos NRGi, et af landets største energiselskaber, kan man sammenligne de grønne elaftaler med prisen på traditionelle elaftaler. Prisoversigten viser, at det kun koster nogle få øre ekstra per kWh at vælge en grøn elaftale ift. en sort elaftale i andelsboligforeningen. Det er en meget lille del af din elregning, der vil gå til at sikre oprindelsen af samme mængde strøm som dit forbrug stammer fra vedvarende energikilder.
Du kan også vælge en elaftale mærket med to grønne blade. Derved sikres ikke kun oprindelsesgarantier, men yderligere CO2-kompenserende tiltag.
Når man tænker på, at elprisen i 2021 typisk har ligget på 1-2 kroner, er nogle få øre ikke det, der gør den store forskel for den private forbruger, der gerne vil gøre noget godt for klimaet og miljøet.
Markedsdirektør Jacob Schmith
Hvad betyder de grønne blade?
Forbrugerombudsmanden indførte i 2020 ordningen med de to grønne blade, der skal hjælpe forbrugerne med at orientere sig om, hvor grøn elaftale egentlig er.
Sådan beskriver NRGi de bæredygtige tiltag, hvis en elaftale har ét grønt blad:
”En elaftale kategoriseret med ét blad betyder, at strømmen er produceret af vedvarende energikilder, da vi køber oprindelsesgarantier svarende til hele dit elforbrug.”
…og hvis den har to grønne blade:
”En elaftale kategoriseret med to blade betyder, at strømmen er produceret af vedvarende energikilder, da vi køber oprindelsesgarantier svarende til hele dit elforbrug. Derudover er der knyttet yderligere klimatiltag til produktet, hvor vi reducerer udledningen af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren svarende til CO2-udledningen ved produktionen af din strøm, havde den ikke været certificeret grøn.”
Hvilken forskel gør det, at jeg vælger grøn strøm?
Det kan være svært at forstå, at det gør nogen forskel, hvis dine årlige 4.000 kWh bliver grønne fremfor sorte. Men hvis mange tager det grønne valg, handler det om mange tons CO2, vi kan spare miljøet for. Og jo flere, der vælger at bidrage med CO2-kompenserende tiltag i deres elaftale – jo grønnere en planet kan vi give videre til de næste generationer.
For at vi kommer i mål med den grønne omstilling, kræver det, at vi løfter i flok – også i andelsboligforeningen. Højere efterspørgsel på grøn strøm vil betyde, at andelen af grøn strøm øges i det fælles elnet, og dermed vil der være mindre behov for andre energikilder som eksempelvis kul og gas. Vi slipper for at forurene atmosfæren med fossile energikilder, og samtidig vil vi ikke være være afhængige af kul og gas fra andre lande.
I Danmark har vi ét fælles elnet, og derfor vil du aldrig være sikker på at modtage præcis den farve strøm, som du køber. Eksempelvis kan du betale for sort strøm, men du vil stadig modtage en andel af strømmen fra vedvarende energikilder, da det er en del af det mix, der flyder rundt i elnettet. Omvendt vil du som forbruger med en grøn elaftale, ikke kun få ren grøn strøm ud af dine stikkontakter. Du vil få strøm fra det samme elnet, som den forbruger, der kun betaler for en sort elaftale.
Hvordan kan du spare på strømmen i hverdagen?
Her er nogle håndgribelige måder, hvorpå du kan spare strøm i andelsboligen i hverdagen:
Regningen behøver ikke at være svær at forstå
I mange år har danske forbrugere betalt deres elregning uden at dykke ned i detaljerne, for prisen på el har været nogenlunde til at regne med. For de fleste har det ikke været relevant at forstå, hvad afgifter til staten og transport til netselskab er for nogle størrelser.
Men i løbet af det seneste år har flere og flere interesseret sig for elregningen og de forskellige poster, der er på den. Men hvor mange penge får elselskabet og hvor stor en del af regningen er faktisk beløb, som elselskabet opkræver på vegne af staten og netselskabet.
Hvad er en kWh? Og hvad koster den?
Et elapparats effekt (watt) skal ganges med den tid (timer), som apparatet er i brug. Der skal divideres med 1.000 for at få denne måleenhed i kWh. Forkortelsen kWh er her forklaret:
En gennemsnitsdansker bruger ca. 1.600 kWh årligt.
Læs mere om kWh og bliv klogere på dit elforbrug.
Hvorfor er prisen på el steget så meget i 2021?
Flere faktorer har været medvirkende til at prisen på strøm steg historisk meget i 2021. Det var svært at forudse og desværre svært at gardere sig imod. En kold vinter, der strakte sig langt ind i foråret, gav mindre norsk vandkraft en forventet. Så fulgte en sommer med mindre blæst herhjemme end forventet. Vi blev mere afhængige af den traditionelle, sorte strøm fra kul og gas. Tilmed svigtede en gaslevering fra Rusland og elprisen blev yderligere berørt.
I Danmark handler vi strøm på den nordiske elbørs, Nord Pool. Her stiger eller falder prisen på el hele tiden baseret på udbud og efterspørgsel. Når udbuddet påvirkes, kan det eksempelvis skyldes, at vind- eller vandkraft er påvirket af naturlige årsager, eksempelvis vejret. Efterspørgslen påvirkes blandt andet af temperaturen, der falder eller stiger. Ligeledes kan kriser som krig eller naturkatastrofer også påvirke elmarkedet. Elprisen stiger eller falder for dig som forbruger på grund af markedsprisen, og det betyder derfor ikke nødvendigvis at elselskabet tjener mere eller mindre. Om du mærker stigningen eller faldet på den næste regning kan afhænge af, om du har en variabel eller en fast elpris.
Hvad gøres der i fremtiden for at undgå energikriser?
De fleste kan se vigtigheden i, at klimamålene skal nås. Og det skal de blandt andet med strøm fra vedvarende energikilder. Der skal derfor udvikles på de vedvarende energikilder, vi ønsker at benytte. Således vil vi også i fremtiden være mindre følsomme overfor kul- og gaslagre, der udtømmes pga. stor efterspørgsel, hvis vind og vejr ikke arter sig. Netop derfor er NRGi gået sammen med Sampension om at investere i Innargi A/S, hvis mission det er at udvikle på geotermiske løsninger. Dette vil bidrage til flere pålidelige energikilder, som kan sikre os varme hjem i fremtiden.
Hvad kan grøn strøm gøre for din andelsboligforening eller for dig som udlejer?
Som udlejer eller beslutningstager i en andelsboligforening har du mulighed for at skubbe til den grønne udvikling i din ejendom eller din forening. Eksempelvis kan du starte med at tilmelde jeres fællesstrøm en grøn elaftale. Fællesstrøm er den strøm, I forbruger til belysning i fællesområder, udendørsarealer, vaskerum, kælderrum eller andre områder, som I deles om, og som registreres på en fælles elmåler.
Et grønt valg kan bidrage til jeres grønne profil som ejendom eller forening, og da bæredygtighed efterhånden efterspørges i mange sammenhænge, vil det også i fremtiden være noget lejere efterspørge. Så gå foran med det gode eksempel og vælg grønne elaftaler til administrationen og lejerne eller andelshaverne.
Hvem er NRGi?
NRGi er et landsdækkende energiselskab, som arbejder for en renere planet. NRGi lægger vægt på at tage ansvar og gøre en forskel – både for kunderne og for miljøet.
I en landsdækkende undersøgelse på tværs af elselskaber har NRGi fået titlen som Branchens bedste kundeservice to år i træk. Det er en kerneværdi, at NRGi arbejder på at skabe klarhed på et elmarked, der er præget af stor kompleksitet, og netop derfor er god kundeservice i højsædet.
Hvis I vil vide mere om grønne elaftaler, så kontakt os på 7011 4500. Vi er klar til at rådgive dig, lave en pristjek på din elaftale eller svare på andre spørgsmål, du måtte have.