ABF er klar med fakta og webinar om andelsboligskatten | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

ABF er klar med fakta og webinar om andelsboligskatten

Udgivet den 10. november 2023

Der er næppe nogen ”bomber” eller meget pludselige stigninger i vente for andelshaverne, når det kommer til de nye ejendomsskattebetalinger, som nogen ellers har talt om. ABF tilbyder nu et webinar d. 20. november i samarbejde med Vurderingsstyrelsen, hvor medlemmer kan få svar på alle deres spørgsmål om grundskylden.

Fra ABF-Rep 
10. november 2023.

Som det tegner nu, kan du tage det rimelig roligt, når det kommer til den ejendomsskat, I fremover skal betale som andelsboligforening. Der er ikke noget, der peger på, at der er nogen “tikkende bomber”, der er ingen udløbsdato på stigningsbegrænsningen, og selv meget store stigninger i grundvurderingerne bliver de fleste steder ”spist” af de lavere grundskyldspromiller.

Det er dog ikke alle, der har helt styr på fakta, og nogle medier har været præget af faktafordrejning om, hvordan ejendomsskatterne over en kam rammer andelsboligforeningerne “som en bombe”.

Det har naturligvis skabt bekymring, og derfor har ABF i samarbejde med Vurderingsstyrelsen planlagt et webinar den 20. november kl. 15, hvor ABF’s medlemmer kan få svar på alle deres spørgsmål fra dem, der rent faktisk sidder med hele systemet, vurderingerne og ejendomsskattebetalingerne.

– I ABF har vi løbende haft et samarbejde med Vurderingsstyrelsen, og vi har tidligere lavet regneeksempler og artikler om, hvordan den kommende skat kommer til at blive for andelsboligforeningerne. Der er dog en del misinformation ude, så nu har vi også lavet en aftale med styrelsen om at afholde et webinar for medlemmerne, så de kan få alle fakta på bordet og svar på deres spørgsmål og bekymringer, siger Jan Hansen, der er direktør i ABF.

Det skal du vide
Det vigtigste du skal vide om de nye skattebetalinger er, at selv hvis vurderingerne stiger rigtig meget, så er der en begrænsning på, hvor meget jeres forening skal betale mere.
Hovedreglen er, at jeres betaling fremover maksimalt kan stige med 4,75 procent af den kommende betaling pr. år.

Som noget særligt for betalingen nu her i 2024 kan den dog maksimalt stige med 2,8 % i forhold til, hvad I betalte i 2023.

De nye betalinger af ejendomsskat begynder dog allerede ved årsskiftet til 2024 – altså om godt to måneder.

Inden da – forventeligt i december – får alle landets andelsboligforeninger nye foreløbige grundvurderinger.

Det er altså ikke de endelige vurderinger, men derimod samme slags, som dem med ejerboliger fik tidligere i år.

De endelige grundvurderinger kommer først i 2025, men dem, der kommer i december, er dem, der skal bruges til at regne jeres nye potentielle grundskyld ud.

Sagen er nemlig, at der er fastsat nye grundskyldspromiller (den skatteprocent, man betaler) i alle landets kommuner, som er meget lavere end dem, I hidtil har betalt efter.
Derfor ville det betyde en markant skattelettelse, hvis I skulle betale skat af jeres gamle vurderinger.

Eksempelvis falder grundskyldspromillen i København fra 34 promille til 5,1 promille (altså fra 3,4 % til 0,51 %), mens faldet er noget mindre de fleste andre steder. I reglen bliver de nye promiller dog mellem halvdelen og en tredjedel af de hidtidige promiller.

De nye vurderinger 
Afhængig af hvor store stigningerne i vurderingerne bliver, er det forventningen, at stigningen i vurderingen og promillefaldet stort set vil udligne sig selv for mange af foreningerne, men nogen vil skulle betale mere, end de gør nu.

Selve vurderingen af andelsboligforeningernes grunde vil blive lavet på samme måde, som de blev lavet for ejerboligerne, hvor de vurderes ud fra ”bedste brug”, og hvis man byggede ejerboliger på grundene.

Her vil andelsboligforeninger i etageejendomme ofte være bebygget som ”bedste brug”, mens foreninger i tæt/lav-bebyggelse med en stor fælles grund og lavere udnyttelse af bebyggelsesprocenten, kan opleve større stigninger. Stigningen afhænger dog blandt andet af de lokalplaner og bebyggelsesmuligheder, der er på jeres grund.

Hvis man er nysgerrig, kan man derfor prøve at se på de vurderinger, der er kommet på ejerboliger i ens område. Hvis der er sammenlignelige ejendomme og grunde, kan I forvente, at jeres vurdering vil minde om dem.

Prøveberegninger
I ABF har vi lavet prøveberegninger forskellige steder i landet, og her tegner det til, at eksempelvis København by vil opleve stigninger i vurderingerne, der dobles op mellem fem og syv gange, mens de eksempelvis i Silkeborg eller Viborg kan forvente at opleve ca. en fordobling. Flere kommuner i Nordsjælland og Storkøbenhavn vil formentlig blive fordoblet to til fire gange.
Tallene skal dog tages med et gran salt, og det er vigtigt at huske forsigtighedsprincippet, der betyder, at man også skal trække 20 procent fra vurderingen, inden man beregner skatten, ligesom grundskyldspromillerne vil blive sænket.

I ABF er vi naturligvis klar over, at enhver stigning i skatten er problematisk, og nogle vil formentlig skulle betale mere i skat fremover. Til forskel fra ejerboligerne betaler alle andelshavere dog grundskylden i fællesskab, og eventuelle stigninger vil blive indfaset over en længere årrække fremfor at skulle falde med det samme ved et ejerskifte. Dertil er andelsboligerne fortsat fritaget for ejendomsværdiskat.

Hvis du stadig er i tvivl, så læs vores FAQ herunder og tilmeld dig webinaret den 20. november kl. 15, hvor Vurderingsstyrelsen vil fortælle og svare på dine spørgsmål.
Inde på dialogforum er der også debat om de nye ejendomsskatter, hvor medlemmer kan deltage.