Fra idé til handling: Brug generalforsamlingen til at sætte skub i nye projekter: | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Fra idé til handling: Brug generalforsamlingen til at sætte skub i nye projekter:

Udgivet den 04. april 2024

Det er på den årlige generalforsamling, at der er mulighed for at bringe nye idéer og forslag på banen og få dem afprøvet. Alt fra drømmen om opsætning af altaner, til etablering af solceller eller udskiftning af vinduer er idéer, der på andelsboligforeningens generalforsamling kan få ben at gå på. Mange projekter I andelsboligforeningen bliver først realiseret efter en længere periode med betænkningstid og lobbyarbejde blandt foreningens beboere. Få gode råd til processen fra tre brancheeksperter.

Fra Andelsportal.dk

04/04 2024.

Alle andelshavere i en andelsboligforening har mulighed for at være med til at forme og forbedre andelsboligforeningen og søsætte initiativer. Et større projekt kan være en fantastisk måde at forny og forbedre ejendommen på, men det kræver grundig planlægning og samarbejde.

Et godt startskud

Skal generalforsamlingen bruges til at igangsætte et nyt projekt, så kan det i den indledende fase være en god idé at overveje, om du skal starte med at præsentere din idé for nogle af de andre beboere i foreningen. Måske ønsker du at renovere fællesområder, tilføje nye faciliteter som fælles tagterrasse eller cykelopbevaring, eller måske endda ændre på energiforsyningen eller tilføje nye altaner. Det kan være en større proces, der også indebærer økonomiske beslutninger. Inviter derfor til åbne drøftelser og modtag gerne forslag og feedback fra andre andelshavere.

Rom blev ikke bygget på en dag. Det samme gælder større vedligeholdelses- og fornyelsesprojekter i andelsboligforeningen. Hav derfor tålmodighed med processen og overvej, om du måske skal foreslå på den kommende generalforsamling, at du nedsætter et udvalg, der undersøger mulighederne for at igangsætte et nyt projekt eller en renovering. Et udvalg, der undersøger muligheder, er mindre forpligtende og kan være et godt startskud til en langsigtet proces, der resulterer i, at projektet i sidste ende lykkes.

Forarbejdet er nøglen til succes

Ligegyldigt om en generalforsamling har givet grønt lys til, at et udvalg nedsættes, eller om et forslag skal præsenteres uden indledende udvalgsarbejde, så er et godt forarbejde nøglen til succes.

Det handler om at undersøge omhyggeligt, hvad det pågældende projekt indebærer, herunder dets formål, omkostninger, mulige fordele og ulemper. Er der behov for en rådgiver, der kan hjælpe? Hvad koster det? Gå i dialog med dygtige firmaer, der har specialiseret sig og kan levere det, I ønsker – ligegyldigt om det er en ny legeplads eller en tagterrasse. Få priser på projektet og se på mulige finansieringsmodeller. Undersøg også om der skal indhentes byggetilladelse eller om der kan indhentes støtte eller tilskud til projektet. Jo mere detaljeret og velunderbygget forslaget er, desto større er sandsynligheden for, at det vil blive taget seriøst af de andre andelshavere.

Inden generalforsamlingen

“Vil I overbevise foreningen om, at et solcelleanlæg er en god investering, er der flere parametre, I kan slå på. Bl.a. lavere energiudgifter fra dag 1, en relativ kort tilbagebetalingstid og et grønnere image. Det hele er med til at øge værdien af ejendommen og gøre jer mere attraktive for nye andelshavere. Brug gerne visuelle virkemidler til at illustrere tilbagebetalingstid, besparelse og CO2-reduktion, og forbered jer på spørgsmål omkring finansieringsmuligheder, fordelingsnøgle og lignende.”

Efter generalforsamlingen

“Første skridt er at finde ud af, om solcelleprojektet overhovedet er en mulighed for jeres forening. Vi anbefaler at få foretaget en screening af jeres ejendom med en uvildig rådgiver, som gennemgår forbrug og øvrige data samt de statiske konstruktioner, taget og strømforsyningen. Ud fra screeningen kan rådgiveren vurdere, hvad der kan lade sig gøre, og hvilke myndighedsbehandlinger der kræves. På baggrund af beregningerne får I desuden en indikation af tilbagebetalingstid, CO2-besparelse og økonomisk overblik. En screening er økonomisk overskuelig og vil give jer de bedste forudsætninger at træffe en beslutning ud fra.”

5 gode råd, når du vil stille forslag på en generalforsamling:

  • Gør forarbejdet:Undersøg omhyggeligt dit forslag, herunder dets formål, omkostninger, mulige fordele og ulemper. Jo mere detaljeret og velunderbygget dit forslag er, desto større er sandsynligheden for, at det vil blive taget seriøst af de andre andelshavere.
  • Søg støtte og allierede:Få opbakning fra andre i foreningen, der kan dele dine synspunkter eller have lignende interesser.
  • Kommuniker klart og tydeligt: Når du præsenterer dit forslag, skal du være klar,
    præcis og overbevisende. Brug enkle og letforståelige termer og vær forberedt på at besvare spørgsmål eller imødekomme bekymringer fra andre andelshavere.
  • Følg vedtægterne: Følg foreningens vedtægter og procedurer for at stille og diskutere forslag. Dette inkluderer at indsende dit forslag rettidigt, respektere taletider og deltage konstruktivt i diskussionen.
  • Vær fleksibel og åben for kompromis:Vær parat til at justere dit forslag baseret på feedback og input fra andre andelshavere. At vise fleksibilitet og være villig til at finde kompromisløsninger kan være afgørende for at opnå enighed og støtte til dit forslag på generalforsamlingen.