Hvad betyder de nye boligskatteregler for os, der bor i andelsbolig? | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Hvad betyder de nye boligskatteregler for os, der bor i andelsbolig?

Udgivet den 28. november 2023

Selvom du bor i en andelsboligforening, er det en rigtig god ide, at du går op i de nye boligskatter, der træder i kraft den 1. januar 2024. For som andelshaver påvirkes du af de nye vurderinger og skatter i det omfang, din andelsboligforening berøres af eventuelle stigninger i grundskylden.

Fra Andelsportal.dk

 

28/11 2023

Den 1. januar 2024 træder nye boligskatteregler i kraft, og derfor har landets ejerboliger gennem de seneste par måneder fået nye ejendomsvurderinger. Men som andelsboligejer må man vente lidt endnu, for de nye vurderinger af andelsboliger er først klar engang i 2025. Men de nye boligskatteregler får alligevel betydning for dig, der bor i andelsbolig. Bliv klogere lige her.

Andelsboligforeninger betaler ikke ejendomsværdiskat, men betaler grundskyld (en beskatning af grunden i ubebygget stand). Grundskylden beregnes som en promille på baggrund af ejendommens grundværdi, men siden 2012 har Vurderingsstyrelsen ikke udstedt nye ejendomsvurderinger. Der skulle nemlig et nyt ejendomsvurderingssystem til, så mellem 2014-2020 har man taget udgangspunkt i grundværdien fra 2012. I 2021 begyndte man så at udrulle de nye vurderinger – men kun af ejerboliger. Vurderingerne af landets andelsboliger ventes først klar i 2025. Dog har ændringerne i skattereglerne alligevel betydning for dig som andelshaver, for som andelshaver påvirkes du af de nye vurderinger og skatter i det omfang, din andelsboligforening berøres af eventuelle stigninger i grundskylden.

En foreløbig vurdering kommer inden udgangen af 2023

Skønt vurderingerne af andelsboligerne ikke er klar, skal grundskylden stadig betales. Grundskylden betales som en promille af grundværdien (der baseres på den offentlige vurdering af grunden), og den såkaldte grundskyldspromille fastsættes af den kommune, som foreningen ligger i. Men som følge af de ændrede boligskatteregler sker der fra 1. januar 2024 store ændringer i grundskyldspromillerne. Generelt er grundskyldspromillerne sat ned, fordi det ikke er meningen, at kommunerne skal tjene skattekroner, selvom ejendomsvurderingerne stiger.

For at promille og vurdering passer sammen, når de nye promiller træder i kraft, får andelsboligforeningerne foreløbige vurderinger for 2023 inden udgangen af selvsamme år. Disse er endnu ikke offentliggjort. Men det er disse foreløbige vurderinger, som grundskylden beregnes på baggrund af.

Når vurderingerne for 2021 er klar – engang i 2025 – genberegnes og efterreguleres grundskylden. I 2022 og 2023 har foreningen i praksis skulle betale skat af en 2021-vurdering, men den var ikke klar, dengang skatterne blev beregnet. Foreningen har derfor betalt skat af en foreløbig grundskyld. Når den er klar, genberegnes og efterreguleres grundskylden for 2022 og 2023.

Når vurderingerne for 2023 er klar – engang i 2025/2026 – genberegnes og efterreguleres grundskylden igen, såfremt den foreløbige 2023-vurdering ikke er lig den endelige 2023-vurdering.

 

Grundskyldspromillerne 2024

Som sagt er grundskyldspromillerne generelt sat ned, fordi det ikke er meningen, at kommunerne skal tjene skattekroner på dem, selvom vurderingerne stiger. Grundskyldspromillen vil være mindst i Frederiksberg kommune med 3,1 promille, mens den vil være højest i Varde kommune med 17,7 promille.

Kigger man på det største procentvise fald, har Frederiksberg det største fald på 87 procent, efterfulgt af KBH med et fald på 85 procent. Kigger man på det mindste procentvise fald, har Struer et fald på 32 procent, efterfulgt af Morsø med et fald på 38 procent. I gennemsnit reduceres promillesatserne med 61 procent.