Hvad er en reguleringsklausul | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Hvad er en reguleringsklausul

Udgivet den 13. november 2021

Vi dykker ned i reguleringsklausuler og hvad de betyder for køb eller salg af andelsboligen. Bliv klogere i vores FAQ her. 

13/11 2021

Hentet fra Andelsportal.dk

 

Køb og overdragelse af andelsbolig lyder umiddelbart som en simpel øvelse, fordi prisen af andelsboliger er styret af et maksimalprisloft. Alligevel er der et hav af spørgsmål, der hober sig op hos både køber og sælger. Hvad med forbedringer og mangler? Kan jeg gøre indsigelse? Og skal jeg vente med at sælge til generalforsamlingen har vedtaget en ny andelskrone? 

Flere operer derfor med muligheden for et tillæg til købsaftalen; en såkaldt reguleringsklausul. I en reguleringsklausul kan det aftales, at værdien af andelen skal efterreguleres, hvis generalforsamlingen vedtager en ny andelskrone efter købsaftalen er indgået. 

Justering af andelsværdien

Med en reguleringsklausul åbnes der op for, at andelsboligens værdi enten kan forhøjes eller nedsættes i forhold til den andelskroneændring, der er vedtaget på seneste generalforsamling. Andelskronen kan eksempelvis ændre sig, hvis ejendomsvurderingen ændres, hvis foreningens finansiering ændrer sig, eller hvis andelskronen regnskabsmæssigt er sat lavere end hvad den kan være. 

Har foreningen indhentet en ny valuarvurdering, som er højere end den forhenværende ejendomsvurdering, kan andelskronen hæves. Er der benyttet en reguleringsklausul skal sælger derfor have et højere beløb for andelen svarende til værdistigningen. Er der derimod tale om en lavere andelskrone skal køber betale mindre for andelen svarende til faldet i værdi. 

De fleste reguleringsklausuler har en passus, der beskriver hvor meget andelsværdien maksimalt kan reguleres op og ned til. 

I nogle tilfælde kan der opstå tvivlsspørgsmål om, hvor lang tid en reguleringsklausul skal gælde. Er det eksempelvis muligt at benytte sig af en reguleringsklausul, ni måneder inden generalforsamlingen? Og hvad sker der hvis generalforsamlingen bliver udskudt eksempelvis på grund af corona? Derfor anbefales det, at det er indført i foreningens vedtægter, at der kan benyttes reguleringsklausuler og ligeledes, at bestyrelsen godkender en reguleringsklausul inden den effektueres. 

“Sådan benyttes en reguleringsklausul:

Når en reguleringsklausul er godkendt og benyttet foregår det eksempelvis sådan, at køber indbetaler den pris, der en den højst mulige og sælger får udbetalt den lavest mulige andelsboligværdi. Differencen kan opbevares i foreningens pengeinstitut og frigives til sælger og/eller køber i henhold til den frist, der på forhånd er fastsat i klausulen. Når generalforsamlingen har vedtaget den endelige andelskrone kan pengene udbetales.”