Kan vores andelsboligforening få håndværkerfradrag? Kan jeg? | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Kan vores andelsboligforening få håndværkerfradrag? Kan jeg?

Udgivet den 18. februar 2025

Håndværkerfradraget er genindført – det fastslår Regeringen i finanslovsaftalen for 2025.

Håndværkerfradraget, der kaldes det grønne fradrag, er målrettet klimatilpasning og energirenovering af

boligen. Men, desværre, kan mange andelshavere ikke benytte sig af fradraget.

Fra Andelsboligportal.dk 

18/02 25.

 

Med håndværkerfradraget kan boligejere få fradrag på håndværkernes løn ved en række arbejder. I 2025 kan man få 8.600 kr. i håndværkerfradrag årligt pr. person, og det kan bruges på både ens almindelige bolig og sommerhus (men ikke på begge boliger samme år).

Håber du som andelshaver på at få håndværkerfradrag, har vi dog mindre gode nyheder. Andelsboligforeninger kan nemlig ikke få fradrag for arbejde udført på deres ejendomme, og selvom den enkelte andelshaver i princippet kan bruge håndværkerfradraget, er det kun få, der rent faktisk kan benytte det. Årsagen er, at de ydelser håndværkerfradraget dækker, vedrører arbejde, som foreningen står for.

I mange foreningsvedtægter er det bestemt, at det er foreningen, der står for renoveringer og vedligehold af særligt foreningens ydre dele samt varmeanlæg, og det er især denne type arbejde, håndværkerfradraget dækker. Den enkelte andelshaver vil derfor ikke kunne bruge fradraget.

 

Interesseorganisation opfordrer til løsning

Interesseorganisationen ABF (Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation) kritiserer håndværkerfradraget med argumentet om, at der ikke tages hensyn til dem, der gerne vil gennemføre energirenoveringer i fællesskab.

Jan Hansen, direktør i ABF, udtaler om håndværkerfradraget (BoligJobordningen) på organisationens hjemmeside:

“Den måde, BoligJobordningen er lavet på, har alene fokus på individuelle ejere af parcel- og fritidshuse og overser fuldstændig det potentiale, der er i kollektivt ejede boligformer som andelsboligerne. Vi mener, at det er en urimelig forskelsbehandling, som kan bremse den grønne omstilling”.

ABF har desuden skrevet et høringssvar og påpeget det problematiske i, at ordningen ikke tager højde for andelsboligerne samt opfordret til, at der findes en løsning. I organisationens høringssvar skriver ABF’s juridiske chef, Anne Kristensen:

“Derfor opfordrer ABF til, at der findes en løsning for BoligJobordningen, der sikrer, at andelsboligforeninger ikke længere stilles ringere end andre boligejere. En sådan løsning bør specifikt omfatte grøn istandsættelse og energirenoveringer foretaget af andelsboligforeninger, så disse ejendomme kan få adgang til de samme økonomiske incitamenter som parcelhusejere”.

Visse andelshavere kan benytte sig af håndværkerfradraget

I andelsboligforeninger, hvor ansvaret for visse grønne håndværksydelser ligger hos den enkelte andelshaver, er der mulighed for at benytte håndværkerfradraget. Det kunne være i andelsboligforeninger, hvor ansvarspligten for varmeanlægget påhviler den enkelte andelshaver.

I sådanne tilfælde kan andelshaveren få fradrag for arbejdslønnen for arbejdet, forudsat at betingelserne i ordningen er opfyldt. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvilke vedligeholdelses- og forbedringsopgaver der ifølge foreningens vedtægter påhviler den enkelte andelshaver.

Hvilke håndværksydelser kan man få håndværkerfradrag på? 

Håndværkerfradraget er i 2025 et grønt fradrag og er derfor en håndsrækning til boligejere, som ønsker at klimatilpasse og energirenovere boligen. Blandt andet kan man få fradrag for klima- og miljøsikring af boligen, arbejde på energi- og varmeanlæg, samt arbejde på boligens klimaskærm. På Andelsportal.dks søsterportal, 3byggetilbud.dk, har vi samlet al information om håndværkerfradraget 2025.