Ny analyse – Andelsboligmarkedet er i fin form | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Ny analyse – Andelsboligmarkedet er i fin form

Udgivet den 22. februar 2022

Er man på udkig efter en andelsbolig, skal man være heldig. På trods af forskellige faktorer, der har truet de stigende priser på andelsboligmarkedet, er der fortsat stigende efterspørgsel på dem. Faktisk bliver de fleste andelsboliger sjældent opslået hos ejendomsmæglere. Andelsboligmarkedet er med andre ord i fin form, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark/Danske Bank.

Fra Andelsportal.dk

 

Forgæves har mange ventet tålmodigt på opdateringer af de offentlige vurderinger af andelsboliger, og paragraf 5,2-indgrebet, bedre kendt som Blackstone-loven, har skabt en del forvirring for andelsboligforeningerne. Man har hørt gang på gang, at andelsboligmarkedet eftersignende snart skulle møde modvind. Virkeligheden ser dog helt anderledes ud ifølge en ny rapport fra Realkredit Danmark med titlen ”Andelsboligmarkedet i fortsat fin form”, som vi her i artiklen dykker ned i.

”Helt generelt viser analysen, at det generelt er gode tider på andelsboligmarkedet,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark/Danske Bank, som har udarbejdet rapporten.

Andelsboliger går som varmt brød:

Godt halvdelen af alle andelsboliger befinder sig i København by, hvor boligformen udgør mere end 20 procent af den samlede boligmasse – hvilket er markant mere end i det jyske, hvor tallet er 5 procent. Ud af de omkring 112.000 andelsboliger, man finder i Københavnsområdet, var kun 37 til salg hos ejendomsmæglere i 2021, hvilket altså er en udbudsprocent på 0,03 procent. I hele Danmark var udbudsprocenten 0,3 procent.

Udbuddet af andelsboliger til salg hos ejendomsmægler er på det laveste niveau i statistikkens historie siden 2009, hvilket indikerer, at mange andelsboliger nærmest sælger sig selv.

Christian Hilligsøe Heinig

Prisen på andelsboliger stiger stadig:

Priserne på andelsboliger følger udviklingen på boligudlejningsejendomme. Derfor risikerede man med Blackstone-loven, som blev sat i værk for at undgå udenlandske kapitalfondes opkøb af udlejningsejendomme, også at ramme andelsboligforeningerne. Det viser sig dog ikke at være tilfældet.

”Andelsboligpriserne er dog også i fremgang for tiden trods den megen diskussion om paragraf 5,2-indgrebet, og flere og flere andelsboligforeninger er over de senere år gået over til valuarvurdering som en konsekvens af fraværet af nye offentlige vurderinger,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Størstedelen vælger en valuarvurdering

Tilbage i 2014 var de offentlige vurderinger mere udbredt en valuarvurdering som værdiansættelsesprincip, da 55 procent benyttede de offentlige vurderinger versus lidt under 30 procent på valuarvurderinger. I dag er det godt 60 procent af alle andelsboligforeninger, der benytter sig af valuarvurderinger. Og de har bidraget til de stigende andelsboligpriser, hvilket tydeligt ses på kvadratmeterpriserne.

Analysen viser, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris ligger på 27.100 kroner for valuarvurderede andelsboliger, hvor den ligger på 21.300 kroner for dem med de offentlige vurderinger. Regeringens arbejdsgruppe, som kigger på de offentlige vurderingers erstatning, er endnu ikke blevet enige. Vi har tidligere skrevet en artikel om deres foreløbige anbefalinger.

Andelsboliger: Meget for pengene

Trods andelsboligernes priser stiger, får man stadig mere for pengene end på ejerboligmarkedet. Modsat ejerboligmarkedet, er andelsboligerne lovmæssigt bundet op på en fast maksimalpris, hvorfor de ikke i lige så høj grad bliver påvirket af efterspørgslen. Og målt på kvadratmeterpriserne, er der masser af bolig for færre penge.

Vi ser, at kvadratmeterpriserne på andelsboliger er markant lavere end på ejerboligmarkedet, og det indikerer, at der her og nu kan være mere bolig for pengene på andelsboligmarkedet sammenlignet med ejerboligmarkedet.

Christian Hilligsøe Heinig

Som nævnt tidligere ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en andelsbolig på 27.100 kroner. På ejerboligmarkedet lyder den på 51.000 kroner – altså næsten dobbelt så meget.

”Det er dog ikke det samme som at sige, at en andelsbolig er et bedre køb end en ejerbolig – det afhænger i høj grad af den fremtidige prisudvikling,” afslutter cheføkonomen.