Ny metode til vurdering af andelsboligforeninger på tegnebrættet | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Ny metode til vurdering af andelsboligforeninger på tegnebrættet

Udgivet den 12. maj 2021

Alternativet til de offentlige ejendomsvurderinger kan blive en valuarvurdering, der er gældende i ti år og som følger et prisindeks. Sådan lyder det forsigtigt fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), der her i foråret har nedsat det udvalg, som skal udarbejde forslag til værdiansættelsesmetoder.

Fra Andelsportal.dk

 

Efter at regeringen valgte at droppe de offentlige ejendomsvurderinger, som mange andelsboligforeninger ellers har ventet på siden 2013, er der mange parter, der er spændte på hvilket alternativ der kommer i stedet. I en artikel i Berlingske løfter indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) nu sløret for, hvilket alternativ, der er på tegnebrættet.

Kaare Dybvad Bek ved godt, at afskaffelsen af de offentlige vurderinger er en udfordring for mange andelsboligforeninger, fordi at mange egentlig gerne vil blive ved med at benytte en offentlig vurdering, da de modsat eksempelvis valuarvurderinger ikke er en økonomisk udgift for foreningen.

Flere foreninger benytter sig af valuarvurderinger

De offentlige ejendomsvurderinger blev allerede i 2013 fastfrosset, fordi de var fejlbehæftede. Siden da har flere og flere andelsboligforeninger valgt at benytte sig af valuarvurderinger. Tal udarbejdet af Indenrigs- og Boligministeriet viser, at andelen af andelsboligforeninger med valuarvurderinger er vokset markant i løbet af de seneste år. I 2014 benyttede 31 procent af landets andelsboligforeninger sig af en valuarvurdering, mens 55 procent af foreningerne benyttede sig af en offentlig vurdering. I 2019 var andelen af andelsboligforeninger, der benyttede en den offentlige vurdering faldet til 26 procent og andelen af foreninger, der benytter valuarvurderinger er steget til 61 procent.

 

Alternativ til offentlige ejendomsvurderinger på tegnebrættet

I kølvandet på afskaffelsen af de offentlige ejendomsvurderinger blev et udvalg nedsat af ministeren. Udvalget, som blev nedsat i slutningen af marts, skal komme med forslag til alternative modeller for værdiansættelse af andelsboligforeningers ejendomme, således at der er et alternativ til offentlige ejendomsvurderinger.

Boligministeren fortæller i et interview med Berlingske, at han endnu ikke er bekendt med nogle konkrete bud på alternative vurderingsmetoder, men at det for ham er vigtigt, at alternativet ikke er en lige så stor udgift, som en årlig valuarvurdering kan være for nogle foreninger.

Han ytrer at den kommende model eksempelvis kan være en valuarvurdering, der ikke skal opdateres årligt, men i stedet kan følge et prisindeks. Dette vil også gå i spænd med den prisstatistik, som ministeret arbejder på og forventer at have klar sommeren 2021.

”Jeg har ikke taget stilling til noget som helst, da jeg ikke som sådan sidder med i arbejdsgruppen. Men det kunne være noget med at gøre en valuarvurdering gældende i ti år og så lade den følge en eller anden form for indeksering – for eksempel boligmarkedet, forbrugerindekset eller lønudviklingen,” siger Kaare Dybvad Bek til Berlingske.

Oplever andelsboligforeningen, at prisen stiger for meget eller for lidt, så kan de til hver en tid indhente en ny valuarvurdering.

 

Udvalgets sammensætning:

Udvalget, der skal belyse andelsboliglovens værdiansættelsesprincipper og se nærmere på et alternativ til de offentlige ejendomsvurderinger vil have et medlem fra:

  • Indenrigs- og Boligministeriet (formand)
  • Bolig- og Planstyrelsen
  • Skatteministeriet
  • ABF
  • Dansk Ejendomsmæglerforening
  • EjendomDanmark

 

Hvornår er udvalgets arbejde klar?

Det er meningen, at udvalget skal afrapportere senest i oktober 2021 – dette for at skabe klarhed for andelsboligforeningerne i god tid inden 2023, hvor den nye offentlige vurdering ellers var planlagt til at blive udsendt.