Airbnb skaber splid i andelsforeninger. | A/B Matrosvænget Øst

A/B Matrosvænget Øst

← Tilbage til nyheder

Airbnb skaber splid i andelsforeninger.

Udgivet den 27. juli 2017
Flere københavnske andelsboligforeninger strammer reglerne for Airbnb-udlejning. Det skal dæmme op for problemer med støj og uro fra turister.

Politiken den 25. juli 2017.

 

 

Andelshaver Jesper Uhrup bor i en lille andelsforening med tretten andele i Indre By i København. Foreningen ligger ved Søerne i attraktiv gåafs eve byen.

Men Jesper Uhrup har fået nok af turister, der ruller ind og ud af foreningens opgang med deres kufferter og bruger den fælles gård som opholdssted. Og han er mest af alt utilfreds med, at han »ufrivilligt gennem foreningsmedlemskabet er med til at drive hotel«. For han mener, at det strider mod andelstanken.

»En andelsboligforening er et fællesskab, hvis formål er at sikre foreningens medlemmer tag over hovedet. Ikke at drive en form for hotelvirksomhed. Logerende i større stil er ’dødvægt’. De bidrager ikke med noget til fællesskabet. De beriger kun den pågældende andelshaver. Det føles forkert, at nogle profiterer voldsomt af et fælles projekt, som andre bidrager til«, siger Jesper Uhrup.

De fleste ved ikke, at det slet ikke er tilladt at leje sin andelslejlighed ud i korte perioder som en enkelt dag, en weekend eller måske en uge – medmindre det er tilladt i foreningens vedtægter. Og det er det ikke i de standardvedtægter, som 70 procent af landets foreninger følger.

»I andelsforeninger skal der ikke være så stor udskiftning, at det rammer fællesskabet, som man har forpligtet sig til, da man købte sig ind i foreningen. Andelstanken går ud på at deltage i et fællesskab og hjælpe hinanden med praktiske ting. Hvis man kun har boligen for at kapitalisere på den ved at leje ud, strider det mod den oprindelige andelstanke, som vi i forvejen mener er noget, vi skal værne om og beskytte«, siger Thea Gregersen, kommunikationskonsulent i ABF.

Flere foreninger tilpasser derfor deres vedtægter, så de omfatter korttidsudlejning, for at dæmme op for problemer, udlejningen til turister kan medføre. Det fortæller både ABF og selskabet Deas, der administrerer over 350 andelsforeninger i Danmark

»Airbnb-udlejning er efterhånden så udbredt i foreningerne, at de er nødt til at tage stilling til, hvad reglerne skal være. Det kan blandt andet være ved at ændre vedtægterne, så de åbner for at korttidsudleje, men samtidig også begrænser omfanget af det. Så man ikke risikerer, at nogle lejligheder bliver omdannet til hotel, hvor folk lejer ud hele året rundt«, siger Per Holm, der er afdelingsdirektør for foreningerne hos Deas.

 

Begrænset udlejning:

Det har man blandt andet gjort i andelsboligforeningen Carlsborg, der ligger mellem Sønder Boulevard og Enghave Plads på Vesterbro. Flere andelshavere var bekymrede for, at Airbnb-udlejningen ville tage overhånd. Så for at komme problemet i forkøbet har foreningen nu strammet reglerne for korttidsudlejning i de 28 andele, fortæller foreningens kasserer, Louise Mottes.

»Vi vidste, at nogle andelshavere lejede ud, selv om det var i strid med vores vedtægter. Der har også været eksempler på beboere, der fraflyttede lejligheden og lejede den ud på Airbnb, mens de var ved at sælge. Det gav klager over larm og fest fra andre beboere. Derfor ville vi gerne tage det i opløbet og finde en løsning, som alle kunne blive enige om«, siger Louise Mottes.

På generalforsamlingen diskuterede medlemmerne flere løsninger. Og andelshaverne blev enige om et udlejningsloft på fem perioder a` maksimum en uge.

»Og hvis perioden kun er tre dage, tæller det stadig for en hel periode. På den måde sikrer vi, at folk ikke lejer ud i halve år ad gangen. Fem uger passer meget godt med, hvor lang tid folk har ferie«, siger Louise Mottes. Andelshaverne skal også give naboer besked om, at lejligheden i en periode er beboet af andre.

Men andelshaverne i foreningen ved Søerne er ikke nået frem til en fælles aftale. Der er Airbnb nærmere blevet et stridspunkt, fortæller Jesper Uhrup.

»Det skaber splid i vores lille andelsforening, når vi ikke kan blive enige om, om man må leje ud. Jeg er nærmest lagt for had i foreningen, fordi jeg er imod udlejning«, siger Jesper Uhrup.

Udlejning gennem Airbnb deler generelt vandene i landets andelsboligforeninger, viser en undersøgelse, som ABF har foretaget Mere end 70 pct. af de adspurgte andelshavere, der selv har lejet deres bolig ud på Airbnb, mener, at det skal være tilladt at bruge udlejningsportalen i deres andelsforening. Det samme mener kun hver fjerde af de andelshavere, der ikke har brugt Airbnb.

ABF har udarbejdet en alternativ bestemmelse, som kan tilføjes foreningernes standardvedtægter. Den gør det muligt at benytte udlejningsportaler som Airbnb i begrænset omfang.

»Det kan gå ud over fællesskabet, hvis man lejer sin lejlighed ud hele året rundt, men det kan altså også gå ud over fællesskabet, hvis man ikke prøver at tage hånd om den udvikling, der sker på området. Så kan man sidde tilbage med skuffede andelshavere, som ikke føler, at de er blevet imødekommet af andre andelshavere«, siger Thea Gregersen.

Louise Mottes er indtil videre tilfreds med foreningens lokale udlejningsloft.

»Vi kan allerede se, at folk nu siger til deres naboer, når de lejer ud. Så det har i hvert fald virket på den måde«, siger hun og tilføjer: »Det er svært at holde øje med, hvor mange gange folk lejer ud, medmindre vi skal gå og løfte dyner. Og det har vi ikke tænkt os at gøre. Nu er der noget konkret at forholde sig til, så må resten være op til folks egen ansvarlighed og samvittighed«.

 

3 GODE RÅD:

1. Bliv enige. Lyder enkelt, men kan være svært. Find ud af, hvad flertallet i foreningen mener om korttidsudlejning, og prøv at komme til enighed, måske på et uformelt beboermøde.

2. Vedtægtsændring. Udform et konkret forslag til tilføjelse til vedtægterne om udlejning, og overvej en prøveperiode inden endelig beslutning.

3. Gør brug af andres erfaringer. Spørg foreningens administrator til råds, eller tal med andre foreninger med korttidsudlejning.

Skriv et svar